piątek, 9 sierpnia 2013

Pieczone pomidory z farszem z kaszy gryczanej i bakłażana

Pogoda trochę się uspokoiła i można czasami użyć piekarnik. Jestem fanką pomidorów, szczególnie o tej porze roku, kiedy można kupić różne gatunki, pyszne i soczyste. Czekam, aż cena jeszcze trochę się obniży i wtedy przygotuję sobie przeciery z tego przepisu. Na razie proponuję pieczone pomidory z farszem na bazie kaszy gryczanej. Nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą powinno zasmakować :)

Pieczone pomidory z farszem z kaszy gryczanej i bakłażana
Składniki:
- 6 pomidorów (jak największych)
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- garść świeżej pietruszki
- 5 pieczarek
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- ser żółty do posypania
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne
- olej rzepakowy

Z pomidorów usuń nożem szypułkę i twarde części. Łyżeczką wydłub miąższ, zostaw ok. 1 cm miąższu przy skórze. Połowę miąższu zostaw na później. Cebulę, pieczarki i pietruszkę drobno pokrój. Umytego bakłażana również pokrój w kostkę i przypraw. Na rozgrzany olej wrzuć przyprawy, następnie dodaj cebulę i pieczarki. Po kilku minutach dodaj bakłażana, podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec dodaj miąższ z pomidorów i kaszę, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze oraz dodaj pietruszkę. Pomidory napełnij farszem, każdą łyżkę farszu uciskając, tak aby jak najwięcej się zmieściło. Posyp pokruszonym serem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym olejem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 minut.
Amore pomodori!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...