poniedziałek, 25 listopada 2013

Sałatka śledziowa z burakami

Czas na pierwszy świąteczny wpis, jeszcze w listopadzie, ale przepisy świąteczne chce przeplatać ze zwykłymi (mam ich sporo w zapasie, ponieważ ostatnio nie miałam weny na pisanie postów, ale za to miałam dużo chęci na gotowanie). Połączenie śledzia, buraków i ogórków kiszonych jest idealne. Śledzie same w sobie nie są moim ulubionym składnikiem, ale w tym wydaniu wypadają znacznie lepiej. Przypominam o swoim książkowym rozdaniu, niewiele trzeba zrobić, a nagrody są ciekawe :)

Sałatka śledziowa z burakami
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 2 buraki
- 3 ogórki kiszone
- 3 filety śledzia (matjasy)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki  oleju rzepakowego/oliwy
- sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka

Buraki obierz, pokrój w kostkę.  Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą,pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.  Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie majonez, miód, olej. Dodaj przyprawy. Wymieszaj cebulę, ogórki,śledzia i buraki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.

1 komentarz:

  1. w moim jadłospisie zimowym śledź to punkt obowiązkowy, a jeszcze z buraczkami pychota !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...