niedziela, 1 grudnia 2013

Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej

Pewnej jesiennej soboty w głowie pojawiła się myśl - muszę zjeść coś słodkiego (niestety jest to często pojawiająca się myśl...;). Jednak lodówka niezbyt obficie wyposażona, chęci do wyjścia na zakupy - brak,  w szafkach same podstawowe składniki, co tu zrobić ? Chłodny, wietrzny dzień, musi być coś z cynamonem i tak zrobiłam te rogaliki, które w pełni zaspokoiły ochotę na słodkie. Mąka pełnoziarnista w ogóle nie przeszkodziła w rośnięciu ciasta, a trochę się obawiałam. Zrobiłam trzy wersje, jedną z samym cynamonem, drugą z cynamonem i rodzynkami, trzecią z cynamonem i suszoną żurawiną. Te z dodatkiem suszonych owoców są bardziej soczyste od środka, pyszne do porannej kawy. Swoją drogą, kawa i ciastko to dla mnie połączenie idealne na śniadanie :)
 Ciasto drożdżowe (ok. 16 rogalików):

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka pszenna do podsypywania (np. krupczatka)
- 0,5 kostki drożdży
- 100 ml ciepłej mleka/wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru do drożdży +  3 łyżki cukru
- 1 jajko do ciasta
- 3,4 łyżki oleju rzepakowego lub masła
- 1 jajko do posmarowania (opcjonalnie)
- można jeszcze dodać łyżkę cynamonu do ciasta albo innych korzennych przypraw

Drożdże rozkrusz widelcem w miseczce, zalej ciepłym mlekiem/wodą i wymieszaj z łyżeczką cukru. Pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować (zaczną się robić bąbelki). Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Wlej drożdże, jajko i tłuszcz. Wyrób ciasto ręką, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki (podsypuj mąką w miarę potrzeby). Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie wyrób ciasto ponownie, podziel na dwie kulki i rozwałkuj je na kształt koła (ciasto grubości ok. 0,5-1 cm, pamiętaj o podsypaniu od spodu mąką, żeby ciasto nie przywarło). Podziel na 8 części (jak pizzę). Na każdym trójkącie rozwałkuj masę cynamonową, ewentualnie dodaj żurawinę lub rodzynki. Zroluj na rogaliki, rozpoczynając od najszerszego miejsca. Ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed pieczeniem możesz jeszcze posmarować z wierzchu rogaliki rozkłóconym jajkiem*. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach.

Masa cynamonowa:
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- kilka łyżek cynamonu, u mnie 3 łyżki ( w zależności od tego jak bardzo lubicie cynamonu
- 50 g rozpuszczonego masła
- suszona żurawina, sparzone rodzynki (opcjonalnie)

Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.

* Przyznam się jednak, że ja tego nigdy nie robię ;)


2 komentarze:

  1. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji, bardzo smakowite rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają te rogaliczki:) To jest pora roku z cynamonem w roli głownej! :) Ja używam cynamony i innych przypraw z NPS-MIX, można je zakupić na http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...