czwartek, 5 grudnia 2013

Keks

Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec, sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany
Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki, dla kogoś kogo kochasz, a dla siebie wygraj książkę :)

Keks
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek wody
- mieszanka bakalii, w sumie ok. 2 szklanek (figi, daktyle, rodzynki, suszone morele itd.)

Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na kremową masę. Do masy z żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj odsączone bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut do 1 godziny.

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...