piątek, 23 maja 2014

Sałatka makaronowa ze szparagami, mozzarellą i pesto

Pyszna sałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem.
 Składniki:
- garść szparagów
- 2 garści fasolki szparagowej
- 300 g makaronu świderki
- 50 g pomidorków koktajlowych,daktylowych
- 3,4 łyżki zielonego pesto
- 3 plastry szynki prosciutto*
- 150 g mozzarelli mini
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku

Makaron, szparagi, fasolkę szparagową ugotuj al dente. Mozzarellę mini i pomidorki przekrój na pół, szynkę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj, dodaj pesto. Dopraw solą, pieprzem. Bazylię porwij i dodaj do sałatki. Sałatkę podawaj schłodzoną.

* Prosciutto nie jest niezbędne, każda dobrej jakości szynka będzie pasować.

7 komentarzy:

  1. Koniecznie ją sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna. prosta. bez zbędnych dodatków i majonezów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie! Dzisiaj - puree z zielonego groszku!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Że tak powiem - Można?Można! :) Obiad bez konserwantów, bez zbędnych dodatków, smaczny i zdrowy :) do tego pięknie wygląda :) Muszę powiedzieć, że mnie zainspirowałaś i już wiem co ugotuje jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...