poniedziałek, 9 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Idealny deser na upały, kiedy nikt nie ma ochoty piec i dodatkowo podnosić temperatury w domu. Użyłam dużej ilości truskawek, bo uwielbiam mocno owocowe desery.

Składniki:
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2x500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 galaretka
- 3 szklanki truskawek

Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Żelatynę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę, dodaj masło i utrzyj ponownie. Dodaj serek i ucieraj dalej. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Kiedy powstanie gładka masa przelej ją do blaszki/tortownicy/naczynia żaroodpornego. Ułóż 1/3 truskawek w masie serowej. Włóż całość do lodówki i trzymaj tak długo, aż stężeje. Galaretkę przygotuj zgodnie z opakowaniem i odstaw do ostygnięcia. Następnie włóż galaretkę do lodówki i trzymaj ją ok. 30 min (nie można dopuścić, żeby całkowicie stężała, ma być lejąca). Na stężałej masie serowej ułóż resztę truskawek i zalej tężejącą galaretką. Ponownie włóż do lodówki i trzymaj tam najlepiej kilka godzin, aż całość stężeje do końca.
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie serniczki. To najlepszy deser na ciepłe, letnie dni

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na lato, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. By nie podnosić temperatury w domu pieczeniem...dobrze powiedziane! Serniczek mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam lato, bo to jest sezon na truskawki:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na najlepsze lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...