wtorek, 24 czerwca 2014

Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pasty kanapkowe z roślin strączkowych robię co najmniej raz na tydzień. Dzięki temu jem mniej nabiału, który bywa różnej jakości. Fasola adzuki ma wielką zaletę, jest jedyną fasolą, która nie powoduje wzdęć, także można śmiało jeść ;). Pasta jest niesamowicie kremowa, nawet bez dodatku oleju.

Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:
- 1 szklanka fasoli adzuki
- kilka pomidorów suszonych w zalewie
- 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku (lub 1 łyżka czosnku granulowanego*) - opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mieszanki ziół ( u mnie zioła włoskie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, kilka szczypt chili cayenne

Fasolę najpierw namocz przez kilka godzin, następnie ugotuj zgodnie z opakowaniem. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera/blendera i utrzyj na gładką masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...