poniedziałek, 7 lipca 2014

Burgery z kaszy jaglanej i marchewki

Na podstawie przepisu Jadłonomii upiekłam pyszne burgery. Przepis trochę zmieniłam, żeby bardziej odpowiadał moim smakom, ale idea jest ta sama. Wszyscy, którzy się zachwycają tymi burgerami (nieważne z którego przepisu) mają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :)
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki
Składniki (ok. 12 kotletów):
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1/2 szklanki słonecznika**
- 1/4 szklanki sezamu**
- 1/4 szklanki siemienia lnianego**
- 1 cebula
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego 
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz do smaku

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

* Najlepiej, żeby kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie co najmniej jedno jajko, a najlepiej dwa.
** Nasiona mogą być uprażone, ale nie ma takiej konieczności. Bez podprażenia też będą dobre :)
 

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...