poniedziałek, 14 lipca 2014

Kotlety twarogowo-gryczane

Dzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni).

Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna LiIvki - Abby Abby !
Kotlety twarogowo-gryczane
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g twarogu
- 300 g suchej kaszy gryczanej
- garść czarnych oliwek
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii i inne ulubione przyprawy
- olej rzepakowy/oliwa do smażenia

Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z opakowaniem. Do malaksera z ostrzem/blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj, aż wszystkie się połączą. Mokrymi rękoma uformuj z nich kotleciki, smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z łyżką oleju/oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...