środa, 16 lipca 2014

Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo

Pojawiające się w temacie samosy to trójkątne pierożki smażone na głębokim tłuszczu z nadzieniem warzywnym, mięsnym, bądź serowym. Jest to typowe hinduskie danie. Często do farszu dodaje się właśni ziemniaki i groszek, tak jak w przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym.

Składniki (ok. 14 małych porcji):
- 2 tłuczone ziemniaki
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka zielonego chili
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- 3 płaty ciasta filo

Na rozgrzany olej wrzuć kumin, po minucie dodaj cebulę i wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli, dodaj groszek, zielone chili, paprykę słodką. Po kilku minutach dodaj ziemniaki, dopraw solą do smaku, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz. Ciasto filo pokrój na cztery podłużne paski, na każdym ułóż po łyżce farszu. Zawiń w dowolny sposób* i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj kroplą oleju i piecz w 180 stopniach, ok. 20 minut.

*Możesz zrobić z nich kształt prawdziwej samosy, dobrze wytłumaczone (obrazkowo) jest tutaj, jak to zrobić.


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...