U OlgaSmile zobaczyłam pomysł na placki z kaszy jaglanej i ryżu. Pomyślałam, że warto zobaczyć jak taka mieszanka sprawdzi się, jako spód do tarty i oto efekty :)
Szalejecie teraz z jedzeniem szparagów, czy nie macie pomysłu na ich wykorzystanie i omijacie je szerokim łukiem ?
Szalejecie teraz z jedzeniem szparagów, czy nie macie pomysłu na ich wykorzystanie i omijacie je szerokim łukiem ?
Składniki:
Tarta:
- 100 g ryżu naturalnego - suchego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej - suchej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki płatków jaglanych (lub innych)
- 3 łyżki oleju/oliwy
- sól, pieprz, np. zioła włoskie, papryka słodka, ostra
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 plastry suszonych pomidorów w zalewie
Ryż i kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem, odsącz i trochę ostudź. Wszystkiego składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Koniecznie sprawdź czy ilość przypraw jest wystarczająca, ewentualnie dopraw jeszcze. Do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę, nakłuj ją widelcem i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach (możesz obciążyć ją fasolą przy pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto się podnosi)*.
Farsz:
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- garść oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- starty ser (opcjonalnie)
- sól, pieprz, np. zioła włoskie
Zmiksuj jajka z masłem, ewentualnie serem i przyprawami. Na podpieczony spód ułóż szparagi, pomidora i oliwki. Zalej masą jajeczną i piecz jeszcze przez kolejne 20 minut (aż masa jajeczna się zetnie).
pycha! szparagi są boskie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, postaram się wykorzystać jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuńDodałam do obserwowanych oraz polubiłam na fejsie, zapraszam również do mnie:
http://zdrowanacodzien.blogspot.com/
https://www.facebook.com/pages/Zdrowa-na-co-dzie%C5%84/630919963680196 :*
żałuję, że nie mam formy do tarty :C
OdpowiedzUsuńgenialna tarta!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką tartę. Z pewnością.
OdpowiedzUsuńrany! jaka szkoda, że nie znalazłam tego przepisu przed końcem sezonu szparagowego
OdpowiedzUsuńSzparagi są super zdrowe - przepis wygląda bajecznie - na pewno go zastosuję
OdpowiedzUsuń