czwartek, 21 czerwca 2012

Makaron ryżowy ze szpinakiem

Znowu czas na... szpinak ;D Jednak należy pamiętać, że nie jest on wskazany dla chorych na reumatyzm, nerki, wątrobę oraz ludzi cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego, z powodu kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek - szczawian wapnia , który jest  nieprzyswajalny przez organizm.
Składniki (3 porcje):
- 150 g świeżego szpinaku
- 200 g makaronu ryżowego wstążki
- kilka pomidorów suszonych
- 1 duża cebula
- kilkanaście czarnych oliwek
- feta 270 g 
- oliwa
- sól, pieprz, przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory, oliwki, cebulę pokroić. Szpinak bardzo dokładnie opłukać. Na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać liście szpinaku (można je pokroić/porwać na mniejsze części wcześniej), poddusić kilka minut, mieszając co jakiś czas, kiedy szpinak zmniejszy objętość dodać pomidory, oliwki. Na koniec dodać makaron i fetę, dokładnie wymieszać i podawać :)

Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Oliwka 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...