wtorek, 7 sierpnia 2012

Cukinia w cieście naleśnikowym

 Uwielbiam cukinię w tej postaci. Kiedy zaczyna się sezon na cukinię działkową, co najmniej kilka razy na obiad pojawia się cukinia w cieście naleśnikowym. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście jej w tej postaci, koniecznie spróbujcie :)

Składniki:
- 1 duża cukinia/kabaczek
- olej
ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 0,5 l mleka/wody ( w tym trochę wody gazowanej)
- 2 jajka
- sól, pieprz ziołowy, bazylia suszona, papryka słodka, czosnek granulowany

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować ze sobą, odstawić na 20 minut. Umytą cukinię pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm (ważne, żeby plastry nie były ukośnie pokrojone, ponieważ ciasto będzie wtedy z nich spływać). Na rozgrzanej patelni smażyć zamoczone dokładnie w cieście naleśnikowym cukinie, smażyć z obu stron po 2 - 4 minut.
Przepis brał udział w akcji Cukinia 2012

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...