World Pasta Day zobowiązuje, więc przedstawiam kolejny przepis pokazujący moje uwielbienie do makaronów ;). Pistacje połączyłam z oliwkami i suszonymi pomidorami, ale napewno bez tych dodatków ten przepis sprawdzi się równie dobrze. Połączenie makaronu z pistacjami znalazłam tutaj: klik!
Składniki (3,4 porcje):
- 400g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- 1 szklanka obranych pistacji
- 2 ząbki czosnku
- oliwki, suszone pomidory w dowolnej ilości (opcjonalnie)
- twardy ser
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek/oleju
- 2 suszone papryczki peperoncino bez pestek (tylko, jeśli lubicie ostre potrawy)
- sól do smaku, suszona bazylia - niewielka ilość
Makaron ugotować al dente. Zmielone pistacje wrzucić na patelnię z oliwą (niezbyt ciepłą). Dodać pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz pokruszone papryczki.Wyłączyć gaz, polać sokiem z cytryny, dodać ser w drobnych paskach, sól i bazylię, dokładnie wymieszać.
Podzielam uwielbienie do makaronow! Dla mnie zdecydowanie wersja z papryczkami :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Makarony mogłabym jeść każdego dnia :)
OdpowiedzUsuń