niedziela, 28 października 2012

Paluszki z soczewicy i sezamu


Przepis znalazłam w tej książce i niewiele z nim kombinowałam :) Gdyby nie to smażenie w głębokim oleju byłaby to idealnie zdrowa przekąska. Smacznego !

Składniki:
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 0,5 szklanki sezamu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
- olej rzepakowy

Soczewicę zalać gorącą wodą i moczyć minimum 2 godziny. Odcedzić i zmiksować z 1/2 szklanki wody, na w miarę jednolitą masę. Poddusić w garnku, aż masa soczewicowa zacznie odchodzić od ścianek (ok. 4 minuty). Dodać sezam, wyciśnięty czosnek, doprawić. Masę przełożyć do delikatnie posmarowanego olejem plastikowego pojemnika. Odstawić do wystygnięcia, najlepiej do lodówki. Pokroić na paski (grubość ok. 1 cm) i smażyć na głębokim tłuszczu.

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...