Wszyscy robią postanowienia noworoczne, podsumowują poprzedni rok, ja najchętniej wykreśliłabym styczeń z kalendarza, postanowienia może za miesiąc ;P... No ale cóż, niech ktoś trzyma za mnie kciuki, żeby ten miesiąc skończył się dla mnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :)
Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim
Składniki (forma o śr. 30 cm):
- opakowanie ciasta francuskiego 275 g
- 10 pieczarek
- 1 wędzony filet z kurczaka (większy)
- pomidory krojone 400 g (z kartonika, puszki)
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru, bazylia, papryka słodka, chili cayenne
- olej rzepakowy
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto francuskie na spód, ładnie pozaginać na rantach. Zrobić dziurki w cieście widelcem. Podpiec wstępnie spód ok. 8 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem). Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, po paru minutach dodać czosnek i podsmażać jeszcze minutę. Dodać pomidory krojone, oliwki, doprawić. Filet z kurczaka pokroić, poukładać na podpieczonym cieście. Zalać warzywami wcześniej podsmażonymi. Kolejnym raz posypać ziołami z wierzchu. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).
Wygląda pięknie! Zazdroszczę takiego cudnego rozmarynu... u mnie postoi tydzień i od razu schnie jak dziki.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
dybka
pyszności!:) zjadłabym, a ja głodna wchodzę na Twojego bloga i od razu język wywalony:P
OdpowiedzUsuńgenialne, lubię ciasto francuskie za jego elastyczność, możliwość kombinacji, co z resztą u mnie na blogu widać, co jakiś czas się przewija;)
OdpowiedzUsuńa z kurakiem pewnie jest obłędne!!!:)
o jejku. pysznosci!! od razu zgłodniałam. Będę musiała pomyśleć, żeby zrobić takie coś:)) dodaję do obserwowanych!
OdpowiedzUsuńhttp://adduss.blogspot.com/