piątek, 8 lutego 2013

Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto

Uwielbiam pizzę z tego przepisu, jedyne czego nie lubię to wyrabiać ciasta na pizzę i w tym zawsze pomaga mi mój niezastąpiony M. W tym miejscu bardzo mu za to dziękuję ;D Uwielbiam domowe pizze, po tych kupnych jakoś średnio się czuję... Zrobiłam jeszcze na tym cieście też pizzę 'wiejską' (tak ją roboczo nazwałam, niestety nie znalazłam zrozumienia...;) z przecierem pomidorowym, kiełbasą krakowską suchą, kukurydzą, cebulą oraz pieczarkami. Wyszła równie pyszna, co pizza z pesto :) Przepraszam za te zdjęcia, ale nie zdążyłam zrobić ich przy dziennym świetle...

Składniki na ciasto ( 2 blaszki o wymiarach ok. 28x35 cm*):
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki  + mąka do podsypywania
- 1 jajko
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 100 ml ciepłej wody/mleka
- 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka słodka)

W misce wymieszać: mąkę pełnoziarnistą, drożdże, przyprawy. Dodać jajko, wodę, olej wymieszać . Wyrobić ciasto rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką.

Farsz (na 2 blaszki):
Pesto:
- 150 g świeżego szpinaku**
- kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści pestek dyni
- sok z połowy cytryny
- garść parmezanu
- kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy
- sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne
Pozostałe składniki farszu:
- 1 kostka fety (270 g)
- 20 pomidorków koktajlowych

Składniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie pesto, posypujemy pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
* Jeśli chcemy tylko jedną blaszkę zrobić, dzielimy ilość składników na pół. Żeby było wygodniej pozostajemy przy jednym jajku, na pewno nie zaszkodzi to konsystencji ciasta ;)
** Oczywiście można użyć mrożonego.

5 komentarzy:

  1. Musiała być znakomita ! Ja również wolę wersję domową od tej kupnej, przynajmniej wiem co jem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robiłam wczoraj na tradycyjnym spodzie, z pieczarkami, salami, cebulką, kukurydzą i czarnymi oliwkami. Włosi są geniuszami makarony i pizza to niebo w gębie, a ile wariacji możliwych do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest niedobre;( szpinak i feta pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je wiele razy i za każdym razem było pyszne, o ile lubi się mąkę pełnoziarnistą ;)

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...