poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kurczak słodko-kwaśny

 Kolejny raz próbuję zacząć opis tego dania i nie mogę znaleźć odpowiednich słów. Wyszło po prostu pysznie, jeśli spróbujecie, nigdy więcej nie tkniecie gotowego sosu słodko-kwaśnego ;)


  Składniki (4 porcje):
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 mała biała cebula
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 duża marchewka
- kilka pieczarek
- 1 ząbek czosnku (zgnieciony)
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 woreczki ryżu brązowego
Marynata do kurczaka:
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
Sos słodko-kwaśny:
- 5 łyżek octu ryżowego*
- 4 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 6 łyżek ketchupu łagodnego

Umytego kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij kurczaka i wrzuć na chwilę imbir i czosnek, dodaj wszystkie warzywa. Mieszaj co chwilę i podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec wymieszaj warzywa z kurczakiem, skrop olejem sezamowym. Polej sosem i podawaj z ryżem.

* Jeśli zastosujecie np. ocet jabłkowy też wyjdzie smacznie :)
 ** Jeśli używasz brązowego ryżu, tak jak ja, ryż gotuj trochę dłużej niż 30 minut. Woreczek musi być spuchnięty ;)

6 komentarzy:

  1. Smaki, które nigdy mi się nie znudzą :-) Kurczak, ryż, słodko-kwaśny sos, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos słodko - kwaśny to to co uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :))) fajny pomysł na obiadek :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. ten kurczak wygląda bardzo smacznie, bardzo świeżo i zdrowo. takiego bym zjadła. pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdę powiadasz, że taki domowy sos bije na głowę sosy gotowe! Robiłam podobny, tylko dodawałam zwykłego octu i wkrajałam jeszcze anansa z puszki. rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Raj dla amatorow kuchni azjatyckiej, z pewnoscia zapewnia to zdrowe odżywianie. Mix slodyczy i kwaskowatosci dobrze rokuje, warto sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...