czwartek, 5 czerwca 2014

Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone

Po pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym razem będę kombinować nad zmniejszeniem masła i cukru.
Inne pomysły na wykorzystanie truskawek:
Spód tarty:
- 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)*
-  200 g chłodnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko/ 2 żółtka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone

Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz zamrozić albo upiec z nich małe ciasteczka do ozdoby lub do zjedzenia od razu ;)
Teraz są dwie opcje: 
1 - wkładasz formę z ciastem do zamrażarki na 10-15 minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut; 
2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia.

* Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa.

Krem:
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie)
- 1 jajko

Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę.

Do ozdoby:
- umyte i odszypułkowane truskawki**
- kakao/ czekolada z młynka

Tartę posyp kakao lub czekoladą z młynka. Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór na tarcie lub posyp w stylu artystycznego nieładu ;). Możesz dodatkowo przyozdobić ciasteczkami, które zostały z pieczenia spodu. Schłodź w lodówce, co najmniej 2 godziny. Na 20 minut przed podaniem wyjmij z lodówki.

**Ilość w zależności od tego jak bardzo chcesz pokryć truskawkami swoją tartę, co najmniej 1 szklanka.

Milion smaków truskawekKawa ...I co dalej?

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...