środa, 23 maja 2012

Ryżotto warzywne

Bardzo, bardzo proste danie, ale równie sycące i smaczne :)
Składniki (dla 3-4 osób):
-woreczek ryżu dzikiego
-woreczek ryżu paraboiled
- 2 cebule
- pół cukinii
- szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej)
- kilkanaście oliwek zielonych i czarnych
- kilka pieczarek
- papryka czerwona
- szklanka soku pomidorowego
- pół szklanki prażonej dyni
- sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy


Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść:)

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, fajne składniki, co myślisz o tym by dodać czerwoną fasolę i kolendrę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno wzbogaciłoby to danie, fajny pomysł :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Cudownie wygląda :)
    Lubię ryż , chyba się skuszę;)
    <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...