poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zapiekanki z cukinii

Pyszne, wegetariańskie zapiekanki. Smakowały nawet mojemu bratu, sceptycznie nastawionemu do tego dania... ;)
Składniki (dla 4 osób):
- 2 duże cukinie
- 2 cebule
- 1 kukurydza
- 3 pomidory
- kilka pieczarek
- kilka garści pestek dyni
- kilkanaście czarnych oliwek
- 1 kulka mozzarelli
- 2 plastry sera żółtego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia

Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę, dodać do reszty. Z cukinii usunąć nasiona, resztę miąższu wybrać łyżką, tak aby został około 1 cm przy skórce. Wybrany miąższ podsmażyć, dodać do reszty i przyprawić. Do łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut.
 
Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki

2 komentarze:

  1. Jakie ładne Ci wyszły! ;)A z tymi pestkami dyni cos pięknego! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcające podanie, mój mąż jest wielkim fanem pestek z dyni, muszę wykorzystać Twój patent ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...