czwartek, 13 grudnia 2012

Makaron w pomidorowo-sardynkowym sosie

Nie wygląda najpiękniej i nie jest to danie dla każdego ;D Jeśli jednak, choć trochę lubicie sardynki, powinniście spróbować. Dodatkowo to danie jest bardzo szybkie do przygotowania, idealne na zabiegany dzień.


Składniki (dla 3 osób):
- 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 200 g pomidorów krojonych (z puszki/z kartonika)
- 125 g sardynek w sosie pomidorowym
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czarne oliwki
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek, po chwili dodać pomidory. Dodać sardynki pozbawione nieciekawych części ;). Doprawić, dodać pokrojone czarne oliwki. Makaron ugotować al dente i wszystko połączyć.


6 komentarzy:

  1. Czyli w pomidorowo-sardynkowym sosie, a nie tuńczykowym :) A chętnie wypróbuję, bo właśnie tuńczyk mi w takim zestawie nie idzie, z sardynkami może być całkiem nieźle. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha:P no ładnie, takie błędy... Ale to idealnie pokazuje moje ogarnięcie ostatnio, za dużo rzeczy do zrobienia ;) Już poprawiam i dzięki za zwrócenie uwagi, bo pewnie bym nie zauważyła;)

      Usuń
  2. O! W końcu u Ciebie coś, czego bym nie spróbowała, bo fanką sardynek zdecydowanie nie jestem. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nabrałem smaka i jutro sobie zgotuje tylko z zielonymi oliwkami o ile nie zmieni to smaku tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie zmieni, ale może na lepsze ? Wszystko zależy od tego jakie oliwki się lubi :) Ja ostatnio lubię bardziej czarne oliwki;)

      Usuń
  4. ja robię taki ale z tuńczykiem, a z sardynką to nie wiem bo średnio przepadam:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...