czwartek, 2 stycznia 2014

Sok burak+jabłko+imbir+limonka

Pustawo ostatnio było na blogu, brakowało mi trochę energii. Wracam z pysznym sokiem, do którego zrobienia trzeba mieć sokowirówkę. Uważam, że to dobra inwestycja, można zrobić w niej naprawdę zdrowe napoje. Ten na bazie buraków jest najlepszym buraczanym sokiem jaki piłam, ponieważ burak w nim nie dominuje. Po ostatnich dniach przyda się taki sokowy detoks. Myślę, że w tym miesiącu jeszcze się jakieś pojawią :)

Dlaczego warto jeść buraki ?
- Mają sporo witaminy C (wzmacnia odporność),A,B1 i beta karoten (dobre na wzrok, skórę,włosy,paznokcie)
- Są naturalnym źródłem kwasu foliowego (dobry dla kobiet w ciąży i planujących ciążę)
- Są bogate w wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie)
- Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :)

Moje propozycje na wykorzystanie buraków:

Składniki (2 porcje):
- 4 buraki
- 1 jabłko
- 1/2 limonki
- 1 łyżka startego imbiru 

Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z jabłkiem, ale nie musisz go obierać. Limonkę obierz ze skórki. Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki, wybierz odpowiednią funkcję i gotowe :)


4 komentarze:

  1. aż żałuję, że nie mam sokowirówki, bo taki no alko detox by się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieźle to wygląda. Jakbyś do tego dodała produkty BIO wyszłaby ciekawa dieta.

    www.cosdlazdrowia.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny napoj rozgrzewajacy, zapraszam na mojego bloga: www.leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...