czwartek, 2 sierpnia 2012

Tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą

 Trochę zastanawiałam się nad tym co przygotować na konkurs Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji. W końcu wybrałam tartę, do której dobrałam wino Gewurztraminer d’Alsace. Wybór padł na wspomniane wino, ponieważ dobrze komponuje się z gorgonzolą, której smak jest dominujący w tarcie. Wino to jest aromatyczne, uzupełnione przez cierpko-pikantny smak owocowy. Smaki sugeruje już sama nazwa. Gewurtz = pikantny, traimer = pochodzący z Tramin (miasteczko w Austrii, skąd pochodzą winogrona Gewurztraminer). To bogate wino idealnie współgra z mocnymi smakami, nie tylko w teorii. Teraz niech przepis mówi sam za siebie :)

Składniki (forma o średnicy 30cm):
Tarta:
- 100 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku, papryka słodka, zioła prowansalskie
Farsz:
- 1 por
- 3 małe cebule
- śmietana 12% 200g
- gorgonzola 120 g
- tarta mozzarella 150 g
- 2 szklanki słonecznika
- sól, pieprz ziołowy do smaku, papryka słodka, garść świeżego tymianku, zioła prowansalskie

Suche składniki wymieszać ze sobą, do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Energicznie i szybko wymieszać, tak aby masło się nie roztopiło. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto schować do lodów na pół godziny. Potem rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Cebulę pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki (tylko białą część). Na zwilżonej olejem patelni poddusić cebulę z porem i tymiankiem. Zdjąć patelnię z gazu, dodać śmietanę, mozzarellę, przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać szklankę słonecznika do farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz na gotową tartę, posypać kawałkami gorgonzoli, przyprawami i szklanką słonecznika. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż tarta się przyrumieni. Podawać np. na rukoli z oliwą oraz z winem Gewurztraminer d’Alsace. Najlepiej serwować wino o temperaturze 10 stopni.




5 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł na tartę :) Gorgonzola i wino to zawsze dobrana para, a jeszcze w takim towarzystwie... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Mam nadzieję, że znajdzie się dla mnie jeszcze kawałek!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, życzę powodzenia w konkursie i dziękuję za zajrzenie na mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się to połączenie smaków. Oddałam swój głos na Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...