środa, 18 lipca 2012

Kotlety z ciecierzycy

Można by napisać, że te kotlety są prawie jak mielone… ale w tym przypadku dobrze, że jest różnica, ponieważ nie jestem fanką klasycznych mielonych. Myślę, że w tej kwestii należę do mniejszości polskiego społeczeństwa;). Można ich zrobić więcej (tak jak ja) i obiad na dwa kolejne dni z głowy. Ja podałam je najpierw z kuskusem wymieszanym z pomidorami i ogórkami kiszonymi oraz z ugotowaną fasolką szparagową. Kolejnego dnia już bardziej typowo - z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Zblendowane składniki można też użyć na pastę do kanapek.

Składniki (na ok. 18 kotletów):
- 300 g suchej ciecierzycy
- 200 g chudego twarogu
- 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa)
- pół słoika suszonych pomidorów razem z olejem
- sól, pieprz do smaku,2 łyżki papryki słodkiej, bazylii, 1 łyżeczka czosnku , kilka szczypt chili cayenne
- olej/oliwa do smażenia

Ciecierzycę moczyć całą noc. Następnego dnia gotować ok. godzinę od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu odlać wodę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać ciecierzycę, twaróg, bułkę tartą, suszone pomidory z olejem i przyprawy. Wszystko zblendować w miarę gładko. Z masy uformować zgrabne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni, tak aby powstała chrupiąca skórka z obu stron. Podawać, jak wyżej :)

Przepis brał udział w akcji W Wersji LIGHT

9 komentarzy:

  1. jesu! muszą być pyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam ani nie jadłam takich kotletów, ale wyglądają pysznie. Musze koniecznie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł :) Lubię eksperymentować z kotletami niemięsnymi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, wszystko z suszonymi pomidorami jest genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciecierzyca z twarogiem, to ciekawe połączenie. Muszę koniecznie przetestować na własnym organiźmie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem fanka wegetarianskich kotletow i musze te koniecznie sprobowac bo przepis brzmi naprawde mniamniusnie....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...