czwartek, 28 lutego 2013

Kuskus na słodko wg Jamiego Olivera

Przepis przedstawiam po moich delikatnych modyfikacjach, a znalazłam go w Kulinarnych Wyprawach Jamiego ;) Przepis inspirowany kuchnią marokańską. Zapraszam do akcji Jamie Oliver - przepisy z podróży


Kuskus na słodko wg Jamiego Olivera
Składniki (1 porcja):
- 50 g suszonych moreli
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka mleka/wody
- 50 g kuskusu
- 1 łyżeczka miodu
- mielony cynamon
- garstka pistacji
Morele grubo pokrój, włóż do miski razem ze skórką otartą z pomarańczy. Zalej morele taką ilością, żeby przykrywała morele, ale nie więcej. Wyciśnij sok z pomarańczy. Kuskus wsyp do garnka, zalej połową soku i mlekiem/wodą. Dodaj miód i doprowadź wszystko do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Pilnuj, żeby kuskus się nie wysuszył, w razie czego dodaj trochę wody. W tym czasie upraż pistacje na suchej i rozgrzanej patelni kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Możesz je przed podaniem skropić łyżeczką miodu. Tuż przed podaniem, zblenduj morele z drugą połową soku z pomarańczy. Przełóż kuskus do miseczki, polej zblendowanymi morelami. Na koniec posyp pistacjami i cynamonem.


6 komentarzy:

  1. Om nom nom, malsk mlask :-P

    OdpowiedzUsuń
  2. w końcu wiem do czego była ta garść pistacji;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam kuskusu na słodko... ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli chodzi o kuskus to zawsze jestem na tak :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo moja mama kiedyś robiła taki kuskus! pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za zaproszenie do akcji. Jamie to mistrz:)

    Serdeczne pozdrowienia,
    Lena

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...