Kuskus na słodko wg Jamiego Olivera
Składniki (1 porcja):
- 50 g suszonych moreli
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka mleka/wody
- 50 g kuskusu
- 1 łyżeczka miodu
- mielony cynamon
- garstka pistacji
Morele grubo pokrój, włóż do miski razem ze skórką otartą z pomarańczy. Zalej morele taką ilością, żeby przykrywała morele, ale nie więcej. Wyciśnij sok z pomarańczy. Kuskus wsyp do garnka, zalej połową soku i mlekiem/wodą. Dodaj miód i doprowadź wszystko do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Pilnuj, żeby kuskus się nie wysuszył, w razie czego dodaj trochę wody. W tym czasie upraż pistacje na suchej i rozgrzanej patelni kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Możesz je przed podaniem skropić łyżeczką miodu. Tuż przed podaniem, zblenduj morele z drugą połową soku z pomarańczy. Przełóż kuskus do miseczki, polej zblendowanymi morelami. Na koniec posyp pistacjami i cynamonem.
Om nom nom, malsk mlask :-P
OdpowiedzUsuńw końcu wiem do czego była ta garść pistacji;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam kuskusu na słodko... ciekawe...
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o kuskus to zawsze jestem na tak :) pycha!
OdpowiedzUsuńooo moja mama kiedyś robiła taki kuskus! pyszny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie do akcji. Jamie to mistrz:)
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia,
Lena