środa, 6 marca 2013

Spaghetti bolognese wg Jamiego Olivera

Przepis ten znalazłam tutaj. Na tej stronie przepisy podstawowe pokazane są krok po kroku, więc początkujący i nie tylko, mogą coś podpatrzeć ;) Jako, że spaghetti jest typowo włoskim daniem pozwolę je sobie dodać do akcji przeze mnie organizowanej Jamie Oliver - przepisy z podróży.

Spaghetti bolognese wg Jamiego Olivera
Składniki (3 porcje):
- 250 g makaronu spaghetti
- 50 g parmezanu
- 1 plaster wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- oliwa z oliwek/olej rzepakowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- bazylia*
- 250 g mielonego mięsa** 
- 400 g krojonych pomidorów np. z puszki
- sól, pieprz do smaku

Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek z oregano, aż zbrązowieje. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zbrązowieje, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, a puszkę wypełnij wodą i dolej ją do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżej bazylii, wybierz listki i schowaj je do lodówki. Łodyżki posiekaj i dodaj do sosu. Doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień na minimalny, sos ma się gotować ok. 1 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli za bardzo się zredukuje dodaj trochę wody. Ugotuj makaron zgodnie z opakowaniem (koniecznie al dente). Zdejmij sos z ognia, a parmezan zetrzyj na tarce. Połowę sera dodaj do sosu. Porwij listki bazylii i dodaj do sosu, ale kilka mniejszych zostaw do podania. Pomieszaj i dopraw w miarę potrzeby. Dodaj ugotowany makaron, podgrzej w miarę potrzeby i wymieszaj. Przełóż na talerze, skrop oliwą, posyp resztą parmezanu i ozdób bazylią.

*U mnie niestety była suszona, ale najlepsza jest świeża.
** Wołowiny,wieprzowiny, lub mieszanki obu tych mięs.

 Jamie Oliver - przepisy z podróży
 
 


3 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...