Składniki (8 sztuk):
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów
- ok. 90 g masła
- 1/2 szklanki mleka/wody
- 1 jajko
- 1 szklanka malin ( u mnie mrożonych)
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wymieszaj suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon), dodać płatki i otręby. Dodać masła pokrojone w kostkę i wymieszaj wszystko palcami (tak, aby masło oblepiło składniki). W osobnej misce delikatnie zmiksuj mleko/wodę i jajko. Dodać mokre składniki do suchych i zmiksuj. Następnie dodaj maliny i zagnieć parokrotnie ciasto, maliny będą się rozpadać, ale to dobrze. Podziel ciasto na np. 8 części i ułóż je na blaszce. Piecz ok. 25-30 minut. Po 15-20 minutach obróć scones na drugą stronę.
Ciekawi mnie połączenie malin i cynamonu :)
OdpowiedzUsuńCzy one są kruchutkie? Bo taką mam nadzieję i ochotę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńSą kruche i chrupiące :)
UsuńJejku, ale ładnie wyglądają :) Muszę je zrobić, kiedy będzie sposobność.
OdpowiedzUsuńale bym zjadła, tym bardziej, że kocham malinki !
OdpowiedzUsuńbardzo fajne sconsy -pychotka !
OdpowiedzUsuńoj chrupnęłabym jedno z nich!
OdpowiedzUsuńmnie nigdy scones nie wychodziły takie jak chciałam ;)
OdpowiedzUsuńa te wyglądają tak pysznie! z malinami muszą być cudowne!
nieidealne są najfajniejsze.
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń