Majówka w Paryżu zainspirowała mnie do zrobienia hiszpańskiej tortilli, pokrętnie brzmi, ale tak właśnie było :) Już drugiego dnia po powrocie przyrządziłam takie pyszności i będę to robić częściej, kombinując z dodatkami. Jak widać na zdjęciu tortillę podałam z sałatą z rzodkiewką, jogurtem i szczypiorkiem.
Czy warto poświęcać czas na segregację zdjęć z Paryża i umieszczenie tutaj najładniejszych ? Czyli czy ktoś chciałby je oglądać i poczytać trochę o wyjeździe :) ?
Składniki (2 tortille o śr. ok 15 cm):
- 200 g ziemniaków
- 1 papryka
- 1 cebula
- 4 jajka
- oliwki
- ½ szklanki kukurydzy
- 2 łyżki startego twardego sera
- kilka plasterków suchej kiełbasy (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz, przyprawy np. bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany, papryka ostra
Obrane ziemniaki pokrój w cienkie półplasterki i podsmażaj na oleju ok. 10 minut. Przełóż do miski. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ewentualnie kiełbasę. Dodaj do ziemniaków razem z oliwkami, kukurydzą, serem. Przypraw powstałą masę. W osobnej misce rozbełtaj jajka i dodaj do reszty. Smaż na małej patelni na rozgrzanym oleju po ok. 8 minut z każdej strony*.
*Jak przełożyć tortillę? Na patelni połóż większy talerz,obróć patelnię trzymając patelnię i talerz. Zsuń z talerza tortillę z powrotem na patelnię.
Oczywiście, że warto umieścić tutaj zdjęcia z Paryża! czekam!;)
OdpowiedzUsuńale jesteś jedyna, która czeka ;D
UsuńO Paryzu zawsze chetnie poczytam :)
OdpowiedzUsuńhiszpańsko wyśmienita! :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń