piątek, 18 października 2013

Chlebek dyniowy z żurawiną

Sezon na dynię w pełni, na blogach trwają niepisane zawody na najwymyślniejsze dania z dyni, więc i ja dorzucę coś od siebie :). Z użyciem dyni można naprawdę wiele wykombinować, zacznę od sprawy oczywistej: wypieków. Często piekę słodkie chlebki, to kolejna jego wersja. Lekko wilgotny w środku, dobrze się kroi po ostygnięciu.
Składniki (1 keksówka):
- 2 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka mąki pełnoziarnistej i 1 mąki krupczatki)
- 2 łyżki zarodków pszennych/otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka dyniowego puree
- 2 garści suszonej żurawiny

W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut.

6 komentarzy:

  1. chlebek dyniowy to chyba taka słodka kwintesencja jesieni! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie wypieki z dynią! Tyle jej teraz dookoła...Kocham ten czas...

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurawina suszona jak rozumiem? Ciekawy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, już dodaję ;) Tak często jej używam, że zaczynam skrótowo pisać ;)

      Usuń
  4. Mmm, musiał smakować bosko! Uwielbiam ciasta z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny chlebek, taki jesienny, aromatyczny *-* po prostu przepyszny !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...