Od dawna chciałam zrobić granolę, nie wiem właściwie dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz ;) Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym albo samodzielnie, do poskubania. Przepis prosty, dla każdego. Skład można modyfikować: zamiast żurawiny dać rodzynki, dodać migdały, orzechy, pestki dyni itd. Ostatnio, to moja ulubiona przekąska na szybko i na pewno zrobię jeszcze raz jak mi się skończy :)
Dyniowa granola
Składniki ( ok. 10 porcji):
- 1/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej, opłukanej i odsączonej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 3 łyżki miodu
- 1/2-1 szklanki puree z dyni
- 1 łyżeczka oleju
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni lub piernika
- szczypta soli
Płatki z komosą i ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp je do miski, wymieszaj z otrębami, siemieniem lnianym i żurawiną. W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, miód, olej, przyprawy. Do suchych składników wlej mokre, dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach.
Bardzo lubię domowe granole... Swoją dawno robiłam i chyba wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowa granola, a ta jesienna jeszcze bardziej kusi ;)
OdpowiedzUsuńo mniami! uwielbiam domowe granole <3
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie!
OdpowiedzUsuń