Mało składników, ale za to każdy o mocnym smaku. Rzadko używam gorgonzoli, ale jakimś sposobem znalazła się w lodówce i trzeba było wymyślić, jak ją wykorzystać. Jako fanka sałatek, połowę zużyłam właśnie na nią, a reszta trafiła do makaronu, który już niedługo się tutaj pojawi :)
Sałatka z gorgonzolą, kurczakiem i granatem
Składniki (3 porcje):
- 75 g mieszanki sałat
- 1 duży filet z kurczaka
- sól, pieprz do smaku, ulubione przyprawy
- sos: oliwa/olej, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne
- 1 granat
- 60 g gorgonzoli
Kurczaka pokrój w paski/kostkę. Posól, popieprz i posyp ulubionymi przyprawami (mogą być takie same jak w sosie). Podsmaż na patelni z olejem/oliwą lub zgrilluj na grillowej patelni. Wybierz pestki granatu*. Na talerzach ułóż sałatę. Posyp pokruszoną gorgonzolą, kurczakiem i pestkami granatu. Polej sosem (wymieszane składniki na sos).
* Dobra metoda jak to zrobić dość prosto i bez brudzenia, tutaj.
mmmmm... mniam mniam
OdpowiedzUsuń