- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki
krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki otrąb (opcjonalnie)
- 0,75 - 1 szklanki cukru
- 2 większe lub 3 mniejsze jajka
- 1 szklanka mleka/wody
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 - 1,5 szklanki wiśni
- garść płatków migdałów
Suche składniki wymieszać w
misce, w osobnej zmiksować mokre (bez płatków i wiśni). Do suchych wrzucić
mokre składniki i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i płatki i
ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 ⁰C. Foremki do muffinek
wypełnić ciastem. Piec ok. 20-25 minut.
Przepis bierze udział w akcjach: Muffinkowo 2012 oraz W wiśniowym sadzie - Lato 2012
Bardzo apetyczne! A to polaczenie faktycznie jest niezawodne.
OdpowiedzUsuńO tak, połączenie, które dodatkowo nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ukochanych połączeń smakowych! :) A do tego muffinki są na oleju rzepakowym co zachęca mnie dodatkowo (ze względów zdrowotnych - olej obniża cholesterol i ze względów czasowych - zawsze idzie szybciej niż z masłem :))
OdpowiedzUsuń