poniedziałek, 23 lipca 2012

Zdrowe muffiny z wiśniami

Każdy wie, że połączenie wiśni i kakao, czekolady zawsze się sprawdza :) A oto kolejny dowód :)

Składniki (na 12 muffinów):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki otrąb (opcjonalnie)
- 0,75 - 1 szklanki cukru
- 2 większe lub 3 mniejsze jajka
- 1 szklanka mleka/wody
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 - 1,5 szklanki wiśni
- garść płatków migdałów

Suche składniki wymieszać w misce, w osobnej zmiksować mokre (bez płatków i wiśni). Do suchych wrzucić mokre składniki i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i płatki i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 ⁰C. Foremki do muffinek wypełnić ciastem. Piec ok. 20-25 minut.
Przepis bierze udział w akcjach: Muffinkowo 2012 oraz W wiśniowym sadzie - Lato 2012

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne! A to polaczenie faktycznie jest niezawodne.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, połączenie, które dodatkowo nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ukochanych połączeń smakowych! :) A do tego muffinki są na oleju rzepakowym co zachęca mnie dodatkowo (ze względów zdrowotnych - olej obniża cholesterol i ze względów czasowych - zawsze idzie szybciej niż z masłem :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...