sobota, 21 lipca 2012

Krem z cukinii

 Może wygląd nie oddaje smaku tej zupy, ale jeśli chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego, warto się skusić. Prosta w przygotowaniu, w przepisie proporcje na wielki garnek. Jadłam ją dwa dni pod rząd, a mimo to się nie znudziła :) Nie dodaje żadnych zabielaczy, ale jeśli wy lubicie, to warto dodać śmietanę czy jogurt naturalny.

 Składniki ( na 8-10 porcji):
- 1,5 kg cukinii i kabaczków (w dowolnych proporcjach)
- 4 większe ugotowane ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków wędliny typu krakowska sucha
- 2 l wywaru warzywnego ( najlepiej razem z warzywami na których ugotowano wywar)
- olej do podsmażenia
- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru, papryka słodka, chili cayenne, bazylia


 Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Dodać pokrojoną cukinię i kabaczki. Wymieszać i podsmażać kilka minut. Zalać gorącym wywarem z warzywami. Gotować ok. 10 min. Po ugotowaniu dodać tłuczone ziemniaki. Przyprawić i zblendować. Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcjach: Cukinia 2012 oraz IV Letni Festiwal Zupy

4 komentarze:

  1. nigdy nie miałam okazji kosztować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. także nie miałam okazji by spróbować takiego kremu

      Usuń
    2. To zapraszam na degustację do Szczecina :D

      Usuń
  2. Zupy maja to do siebie, ze bywaja, hmm, malo fotogeniczne. Ale taka zupke z checia bym zjadla!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...