Przepis z gazety Sól i Pieprz 5/2012 z moimi modyfikacjami.
Składniki (12 muffinek):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mielonego maku
- 2 duże jajka
- 8-10 łyżek cukru
- 180 g jogurtu naturalnego
- 8 łyżek roztopionego masła
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
Do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać mak, wymieszać. Do drugiej miski wbić, ubić. Dodawać stopniowo cukier, dalej mieszać. Jogurt też dodawać stopniowo i mieszać. Do wystudzonego masła dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać do masy jajecznej. Dodać zawartość pierwszej miski. Dokładnie wymieszać. Do papilotek włożyć łyżkę masy, położyć kilka malin. Przykryć kolejną łyżką masy, dodać resztę malin. Piec ok. 20 minut, w 200 stopniach.
Cudnie wyglądają. :) Nigdy nie uzywałam krupczatki do tego typu wypiekow, tu mnie zaciekawiłaś.
OdpowiedzUsuńpodwójnie kropkowane
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, ale z dodatkiem wiórków koksowych, były pyszne;) Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń