sobota, 22 września 2012

Makowe muffiny z malinami

Pozdrowienia z pięknej i  słonecznej Lizbony ! Do pozdrowień dołączam pyszne makowe muffiny z malinami :)


Przepis z gazety Sól i Pieprz 5/2012 z moimi modyfikacjami. 
Składniki (12 muffinek):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mielonego maku
- 2 duże jajka
- 8-10 łyżek cukru
- 180 g jogurtu naturalnego
- 8 łyżek roztopionego masła
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)

Do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać mak, wymieszać. Do drugiej miski wbić, ubić. Dodawać stopniowo cukier, dalej mieszać. Jogurt też dodawać stopniowo i mieszać. Do wystudzonego masła dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać do masy jajecznej. Dodać zawartość pierwszej miski. Dokładnie wymieszać. Do papilotek włożyć łyżkę masy, położyć kilka malin. Przykryć kolejną łyżką masy, dodać resztę malin. Piec ok. 20 minut, w 200 stopniach.

3 komentarze:

  1. Cudnie wyglądają. :) Nigdy nie uzywałam krupczatki do tego typu wypiekow, tu mnie zaciekawiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne, ale z dodatkiem wiórków koksowych, były pyszne;) Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...