Składniki:
- 2 tusze flądry (bądź 4 filety)
- 2 łyżki bułki tartej ( z ciemnego pieczywa)
- kilka plastrów boczku
- 1 cytryna
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce
wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy, sok z ćwiartki
cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową,
lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie
panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i
sałatą z warzywami.
ładne danie, apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię flądrę, a ta panierka .. intrygująca! :)
OdpowiedzUsuń