Pesto zielone czy czerwone ? Jeśli ciężko się zdecydować, najlepiej połączyć oba w jedno :)
Składniki (dla 4 osób):
- 400 g makaronu
spaghetti pełnoziarnistego
- garść pestek z dyni
- garść tartego parmezanu
- świeża bazylia (z jednej doniczki)
- ok. 10 plasterków suszonych pomidorów
- kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka
- czarne oliwki
- sezam
- olej rzepakowy
Makaron ugotować zgodnie z
opakowaniem. Oliwki pokroić w plasterki. Pestki z dyni, bazylię, suszone
pomidory zblendować z olejem z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i
parmezanem. Doprawić solą , pieprzem, chili cayenne i papryką słodką. Kilka
łyżek oleju rozgrzać na patelni, wrzucić makaron. Dodać pesto, dokładnie
wymieszać. Chwilę podsmażać. Dodać oliwki i sezam.
Faktycznie miks smaków :) I podoba mi się!
OdpowiedzUsuńjestem niepoprawną miłośniczką pesto, zielonego i czerwonego i faktycznie czasem trudno wybrać, na które bardziej mam ochotę. :-)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńo, jak smacznie! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłam na to, żeby połączyć dwa rodzaje pesto- a to przecież tak prosty i pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuń