wtorek, 6 listopada 2012

Makaron z mieszanym pesto


Pesto zielone czy czerwone ? Jeśli ciężko się zdecydować, najlepiej połączyć oba w jedno :)



Składniki (dla 4 osób):
- 400 g  makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- garść pestek z dyni
- garść tartego parmezanu
- świeża bazylia (z jednej doniczki)
- ok. 10 plasterków suszonych pomidorów
- kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka
- czarne oliwki
- sezam
- olej rzepakowy

Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. Oliwki pokroić w plasterki. Pestki z dyni, bazylię, suszone pomidory zblendować z olejem z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i parmezanem. Doprawić solą , pieprzem, chili cayenne i papryką słodką. Kilka łyżek oleju rozgrzać na patelni, wrzucić makaron. Dodać pesto, dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażać. Dodać oliwki i sezam.

5 komentarzy:

  1. Faktycznie miks smaków :) I podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem niepoprawną miłośniczką pesto, zielonego i czerwonego i faktycznie czasem trudno wybrać, na które bardziej mam ochotę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie wpadłam na to, żeby połączyć dwa rodzaje pesto- a to przecież tak prosty i pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...