niedziela, 11 listopada 2012

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Idealne danie na jesienne dni. Rozgrzewa i poprawia humor. Jednocześnie nie potrzeba do niego wiele pracy i czasu :)

Składniki (2,3 porcje):
- kilka dużych ziemniaków
- 450 g szpinak mrożony
- 200 g wędzonego łososia norweskiego
- 1 cebula
- czarne oliwki
- suszone pomidory 
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżeczek tartego parmezanu
- sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon

 Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.


2 komentarze:

  1. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w zabawie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...