W końcu nadszedł czas eksperymentów ze szparagami. Dzisiaj z ukochanym makaronem. Muszę się jednak przyznać, że ostatnio zdradzam makarony z brązowym ryżem, tak bardzo zaczął mi smakować. Jednak o ryżu innym razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :)
Składniki (3 porcje):
- 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sok z 1/2 cytryny
- olej rzepakowy
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa
Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek i wędlinę pokrój w kostkę. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, wędlinę, po chwili dodaj kurczaka. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony dodaj czosnek i pokrojone szparagi. Po 3 minutach dodaj makaron i wszystko dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyłącz gaz, skrop całość sokiem z cytryny, dodaj jogurt grecki, parmezan. Wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw jeszcze.
Smakowite farfarelki :)) pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj