Składniki (4-6 porcji):
- 0,5 kg kurczaka
- 2 cebule
- 2 garści pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki curry
- 1 szklanka groszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
- 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
- olej rzepakowy/oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra
- ryż basmati do podania (2-3 woreczki)
Na kilku łyżkach oleju podsmaż na złocisto kurczaka, zdejmij z patelni. Pokrój w drobną kostkę cebulę, pieczarki, czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, pieczarki, imbir, kumin i podsmażaj kilka minut, pod koniec dodaj czosnek. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól, pieprz, curry, groszek, kolendrę i pietruszkę. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i duś jeszcze ok. 10 minut, spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze raz. Ugotuj ryż zgodnie z opakowaniem i na nim podawaj curry.
bardzo lubię curry na mleczku, niedawno na nowo odkryłam to danie, mało tego postanowiłam wzbogacić o inne dodatki :)
OdpowiedzUsuńno i co, że nie odkrywcze, smaczne, wystarczy;)
OdpowiedzUsuń