piątek, 11 października 2013

Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

W tym przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej (u mnie mieszanka różnych mąk)+do podsypywania
- 3/4 szklanki cukru pudru+ 1 łyżka cukru do drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki letniej mleka/wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki cynamonu
- 1 kg dojrzałych śliwek pokrojonych w połówki
Kruszonka:
- 50 g schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka)

Rozkrusz drożdże i zalej połową letniego mleka/wody, dodaj łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki). Jajka utrzyj z cukrem. Do miski wsyp mąkę, cynamon i rozczyn drożdżowy, i resztę mleka, wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od ręki (podsypując mąką). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż co najmniej podwoi swoją objętość) w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj masło partiami i zagniataj ponownie ciasto (tyle ile ciasto da radę wchłonąć). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej tłuszczem przełóż ciasto i równomiernie rozłóż. Rozłóż ciasno połówki śliwek i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj w palcach wszystkie składniki, aż powstaną grudki masła. Schłodź kruszonkę w lodówce. Gdy ciasto wyrośnie, posyp śliwki równomiernie cynamonem, a następnie kruszonką. Piecz ok. 40 min w 190 stopniach. Jeśli kruszonka zacznie się mocno przypiekać, przykryj papierem do pieczenia.


4 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam taką właśnie zwykłą, pachnącą drożdżówkę ze śliwkami :) Absolutnie doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. po co cala szklanka mleka, skoro wykorzystuje sie pol? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ się pomyliłam, przepraszam ;) Zapomniałam dopisać o dolaniu reszty mleka, teraz poprawiłam.

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...