Zauważyłam, że jesteście zainteresowani przepisami na szparagi, więc oto kolejna propozycja. Połączenie spring rolls i szparagów, wszystko pieczone, więc bardzo zdrowo :). Chrupiące z zewnątrz, wilgotne pomidorki w środku, razem z ryżem tworzy ciekawe danie obiadowe. Przepis z tamtego roku, nie załapał się na tamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;)
Składniki (4 porcje):- pół pęczka szparagów zielonych
- 100 g fety
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 12 płatów papieru ryżowego
- garść sezamu do posypania
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, chili cayenne
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ryż do podania
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Szparagi ugotuj al dente. Przekrój na 3 części. Przygotuj miskę z ciepłą, przegotowaną wodą. Namocz papier ryżowy przez minutę. Na środku papieru ułóż kilka kawałków szparagów, 2 pomidorki, 2 oliwki, posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw. Złóż zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego. Ułóż na blaszce, skrop olejem, posyp sezamem. Powtórz te czynności ze wszystkimi płatami papiery ryżowego. Piecz ok. 20 minut w 200°C.
pychota
OdpowiedzUsuńhmmm, uwielbiam papier ryżowy, fajna propozycja, ciekawa;)
OdpowiedzUsuń