piątek, 9 maja 2014

Placki cukiniowe

Robiłam je wiele razy, a o dziwo przepis się jeszcze nie pojawił tutaj. Są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Zdjęcie z ostatniego sezonu letniego, więc trochę czekało na publikację ;) Koniecznie spróbujcie. Myślę, że jak upieczecie zamiast smażyć to też wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z cukinią tutaj.
Placki cukiniowe
Składniki:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy do smażenia

Startą cukinię posól i odczekaj, aż puści wodę. Odsącz z wody. Połącz wszystkie pozostałe składniki ze sobą, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć kilka łyżek oleju, rozgrzej go i ułóż na patelni placki (po 2 łyżki na jeden). Smaż z obu stron na złocisto, ok. 3-5 minut z każdej strony.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki z cukinii :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne, choć do środka dodaję jeszcze fetę. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! nawet je machnę w tym tygodniu, akurat 3 cukinie czekają;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię koniecznie zamiast placków ziemniaczanych do leczo. Zapowiadają się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...