niedziela, 30 września 2012

Trochę inna szarlotka


Uwielbiam szarlotki, szczególnie takie z dużą ilością jabłek. Spód dzięki kaszce kukurydzianej w składzie, różni się od innych szarlotek. Idealny deser na jesienne dni :) Przepis od mamy, ciasto robione w moim domu od zawsze :)
Składniki ( forma o śr. 30 cm):
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- ½ kostki margaryny
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru pudru*
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- cynamon
- kilka łyżek cukru**
- kilka łyżek wody
Mąkę, kaszkę, tłuszcze, cukier, proszek do pieczenia siekamy nożem na desce/tortownicy. Dodajemy kilka łyżek jogurtu i ugniatamy ręką  do uzyskania zwartej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę, resztę wkładamy do lodówki. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Umyte jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Jeśli są ładne, nie trzeba obierać. Pokroić w kostkę (1-1,5 cm). Poddusić w garnku z kilkoma łyżkami wody i cukru. Pod koniec duszenia (5-10 minut) dodać kilka łyżek cynamonu, wymieszać. Po upieczeniu spodu wrzucamy jabłka, górę posypujemy trochę cynamonem. Resztę ciasta skubiemy i posypujemy płatkami ciasta. Pieczemy 30-40 w 180 stopniach. Przed podaniem można oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.

*wersja odchudzona, można dać więcej
** zależy od słodkości jabłek, jeśli są kwaśne dodać cukier, przy słodkich nie ma takiej potrzeby
Słodkie jabłuszka

3 komentarze:

  1. z kaszką kukurydzianą? brzmi ciekawie i smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki! Ciekawy pomysł na spód, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszka kukurydziana? Oryginalny dodatek :) Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...