Połączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :)
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti Om Nom Nom
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry
- 0,5 szklanki wrzątku
- 100 g sera typu feta
- 100 g świeżego szpinaku baby
- olej rzepakowy/kokosowy do smażenia
- szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku
Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam).
oo, nie znam takiego połączenia, musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńYay, kuchnię indyjską zaczynam powolutku poznawać a tajską wielbię nad życie.. jutro lecę wypróbować to połączenie! Ale chyba z mleczkiem kokosowym- przyzwyczaiłam się już do tego smaku w tajskich daniach. Ostatnio dopadł mnie brak weny na wykorzystanie soczewicy a tu taki pomysł, dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńZachwycam się też obrusem (?) i ziołami- kolejne śliczne połączenie.
Zapraszam też do nas :)