Właśnie zjadłam do kawki ostatni kawałek tej krajanki i jeszcze jestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie. Na dalszym zdjęciu widać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym ciastkiem ;)
Składniki:
- 2-3 szklanki truskawek
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru - opcjonalnie
- 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 kostki chłodne masła
- szczypta soli
Wymieszaj w mniejszej misce czyste, odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki z mąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Na blaszkę wyłóż ciasto, jak najbardziej równomiernie. Na to połóż truskawki. Piecz ok. 30 minut. Pokrój na kawałki po ostudzeniu.
Ten przepis mnie zachwycił ! Już dodałam do ulubionych. Płatki, truskawki, mąka razowa, to co lubię - zdrowo :)
OdpowiedzUsuńA przepis skąd? bo ja chyba wiem...
OdpowiedzUsuńZnikąd, powstał na skutek improwizacji. Na szczęście przy tak prostym i krótkim przepisie nic nie mogło pójść źle :)
Usuńhttp://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-z-truskawkami-i-platkami-owsianymi.html
UsuńNie widziałam wcześniej tego przepisu, są truskawki, płatki, mąka, ale proporcje zupełnie inne. Posądzenie o plagiat mocno niesprawiedliwe w tej sytuacji...
Usuńzapisałam przepis;) no i piękny talerz!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńidealne, rozmarzyłam się *________* <3
OdpowiedzUsuń