sobota, 7 lutego 2015

Pesto brokułowe

Przepis znaleziony w książce Jadłonomii, która ostatnio u mnie króluje ;). Jedyne co mi nie odpowiada w tej książce to pierwsze i ostatnie strony książki, które wprawiają mnie w ‘oczopląs’. Czy tylko ja tak mam? Wracając do przepisu, zmieniłam proporcje, ale pomysł Marty Dymek na zrobienie pesto z brokułów jest genialny. Sama szukam sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe. Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam kupnego pesto. Pesto niby zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów i trochę się przeraziłam… Tym bardziej cieszę się ze znalezienia alternatywy bazyliowego pesto. Jedzcie na zdrowie :)


Składniki (4 porcje):
- 1 brokuł
- ½ szklanki płatków migdałów
- kilka łyżek płatków jaglanych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka łyżek oliwy/oleju
- suszona bazylia, papryka słodka (po łyżeczce)
- szczypta chili cayenne
- sól, pieprz do smaku
- suszone pomidory z czarnuszką do posypania

Brokuły najpierw moczę w misce z odrobiną octu. Potem gotuję różyczki i pokrojone drobno łodygi al dente (ok. 5 minut od momentu zagotowania wody). W tzw. międzyczasie gotuję makaron spaghetti. Płatki migdałów prażę na suchej patelni, nie zostawiajcie ich bez opieki i mieszania ;). Czosnek drobno kroję i podsmażam na kilku kroplach oleju przez 30 sekund, żeby złagodniał w smaku, ale nie zgorzkniał. Wszystkie składniki blenduję, jeśli składniki nie tworzą kremowej konsystencji dodaję więcej oleju/oliwy. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszam makaron z pesto, czasami na rozgrzanej patelni. Przed podaniem posypuję suszonymi pomidorami z czarnuszką.

8 komentarzy:

  1. Dzięki za te przepis, akurat kupiłam dzisiaj brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm kolejny prosty i niesamowicie pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczny talerz, można wiedzieć, gdzie kupiony albo z jakiej firmy? uwielbiam białe talerze z tłoczonym deseniem, ale jak trafię jakiś ładny wzór to musi być to tego jeszcze złote oramowanie, fee :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerze są firmy Lubiana Poland, tak jest napisane na nich ;) Mam ich więcej i faktycznie są super. Też nie lubię tych złotych obramowań ;). Swoje kupiłam w Szczecinie w Top Shopping. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. aaaa procelane z lubiany znam :-) ale jakoś nie widziałam dotychczas tego wzoru, dziękuje za info :-) pozdrawiam

      Usuń
  4. bardzo fajny przepis, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda i jest przepyszne :) dzieki za przepis

    Pozdrawiam
    http://fidrygalkibackstage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam. Uwielbiam pesto, aJadłodajnie uwielbiam :)
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...