Przepis znaleziony w książce
Jadłonomii, która ostatnio u mnie króluje ;). Jedyne co mi nie odpowiada w tej
książce to pierwsze i ostatnie strony książki, które wprawiają mnie w
‘oczopląs’. Czy tylko ja tak mam? Wracając do przepisu, zmieniłam proporcje,
ale pomysł Marty Dymek na zrobienie pesto z brokułów jest genialny. Sama szukam
sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe.
Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam
kupnego pesto. Pesto niby zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów
i trochę się przeraziłam… Tym bardziej cieszę się ze znalezienia alternatywy bazyliowego pesto.
Jedzcie na zdrowie :)
Składniki (4 porcje):
- 1 brokuł
- ½ szklanki płatków migdałów
- kilka łyżek płatków jaglanych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka łyżek oliwy/oleju
- suszona bazylia, papryka słodka (po łyżeczce)
- szczypta chili cayenne
- sól, pieprz do smaku
- suszone pomidory z czarnuszką do posypania
Brokuły najpierw moczę w misce z
odrobiną octu. Potem gotuję różyczki i pokrojone drobno łodygi al dente (ok. 5
minut od momentu zagotowania wody). W tzw. międzyczasie gotuję makaron
spaghetti. Płatki migdałów prażę na suchej patelni, nie zostawiajcie ich bez
opieki i mieszania ;). Czosnek drobno kroję i podsmażam na kilku kroplach oleju przez 30
sekund, żeby złagodniał w smaku, ale nie zgorzkniał. Wszystkie składniki
blenduję, jeśli składniki nie tworzą kremowej konsystencji dodaję więcej
oleju/oliwy. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszam makaron z pesto,
czasami na rozgrzanej patelni. Przed podaniem posypuję suszonymi pomidorami z
czarnuszką.
Dzięki za te przepis, akurat kupiłam dzisiaj brokuła :)
OdpowiedzUsuńmmm kolejny prosty i niesamowicie pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńsliczny talerz, można wiedzieć, gdzie kupiony albo z jakiej firmy? uwielbiam białe talerze z tłoczonym deseniem, ale jak trafię jakiś ładny wzór to musi być to tego jeszcze złote oramowanie, fee :(
OdpowiedzUsuńTalerze są firmy Lubiana Poland, tak jest napisane na nich ;) Mam ich więcej i faktycznie są super. Też nie lubię tych złotych obramowań ;). Swoje kupiłam w Szczecinie w Top Shopping. Pozdrawiam :)
Usuńaaaa procelane z lubiany znam :-) ale jakoś nie widziałam dotychczas tego wzoru, dziękuje za info :-) pozdrawiam
Usuńbardzo fajny przepis, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda i jest przepyszne :) dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com
Mniam. Uwielbiam pesto, aJadłodajnie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit-healthylife.blogspot.com